Legea ambalajelor – modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje

Parlamentul a adoptat legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Aceasta a intrat în vigoare în 2 noiembrie. Prioritatea este prevenirea producerii deşeurilor de ambalaje. Suplimentar, legea reglementează reutilizarea ambalajelor, reciclarea şi alte forme de valorificare a deşeurilor de ambalaje.

Textul integral al legii îl puteți găsi aici.

S-au stabilit cerintele pe care trebuie să le respecte ambalajele pentru a putea fi introduse pe piață.  Printre acestea se impune ca volumul și greutatea să fie minime pentru respectarea normelor de siguranță, igienă și acceptabilitate (atât pentru produs cât și pentru consumator). Totodată ambalajul ar trebui să poată fi reutilizat sau valorificat, astfel încât să se diminueze amprenta asupra mediului.

Se va ține cont de acum înainte și de compoziția chimică pentru a se reduce cât mai mult posibil cantitățile de substanțe periculoase eliberate în mediul înconjurător în timpul proceselor de eliminare sau de reciclare a deșeurilor din ambalaje.

În funcție de materialul din care este confecționat, ambalajul va trebui să permită ca un procent din greutatea materialelor care îl compun să fie reciclat. Proprietățile fizice trebuie să permită mai multe rotații în condiții normale de utilizare.

Îmbucurătoare este și obligativitatea ca totalul concentrației de plumb, cadmiu, mercur sau crom hexavalent din componentele ambalajului să nu depașească 100 ppm (excepție făcând sticla cristal cu conținut de plumb).

Fiecare ambalaj va fi marcat conform normativelor pentru îmbunătățirea recuperării materialelor și a reciclării.

Legislativul a trasat și nivelul amenzilor pentru nerespectarea legii, acestea pornind de la 4000 de lei, ajungând până la 25000 de lei.

Un fapt interesant este eliminarea obligației cumpărătorului de a păstra ambalajul produsului achiziționat pe perioada garanției.

Newsletter

Înscrie-te la newsletter dacă dorești să fii la curent cu ultimele noutăți