Echipamente pentru tratarea deșeurilor

Tocătoare

Tocătoarele sunt echipamente folosite pentru mărunțirea materialelor înainte de prelucrare. În funcție de tipul de material, acestea sunt special concepute pentru a îndeplini cerințele fiecărui beneficiar și a se obține calitatea propusă pentru fiecare aplicație.
Euriteh oferă o gamă completă de tocătoare specifice pentru diverse tipuri de aplicații:
 • Tocătoare primare pentru deșeuri municipale, deșeuri lemnoase, rădăcini, paleți, grinzi de cale ferată, cabluri electrice, cauciucuri, saltele, etc.
 • Tocătoare secundare pentru producția de combustibil derivat din deșeu (RDF);
 • Tocătoare tip moară cu ciocane pentru lemn și deseu lemnos.
Tocătoare primare
Sunt tocătoare cu funcționare lentă cu cuplu mare, cu două axe, pentru deșeuri greu de mărunțit. Posibilitatea reglării permanente a vitezei de tăiere permite stabilirea precisă a dimensiunilor materialului tocat pentru etapele ulterioare ale procesului. Capacitatea tocătoarelor depinde de tipul de material folosit și poate să ajungă până la 200 tone pe oră.
Avantaje:
 • Toacă cele mai dificile materiale;
 • Robustețea sa induce un grad înalt de tocare;
 • Rezultă particule de dimensiuni variabile, în funcție de tipul de material tocat;
 • Unitate hidraulică cu protecție la suprasarcină, oferă nivel ridicat de protecție împotriva contaminării;
 • Automatizarea echipamentului permite executarea unui program de curățare între dinții tocătorului pentru a evita blocarea acestora cu material, grație celor două cutii de viteză montate pe echipament, câte una pentru fiecare ax de tocare.
Este de asemenea prevăzut un sistem de verificare care induce pe fiecare tambur cicluri de inversare corespunzătoare, independent de presiunea implicată și de sensul de inversare al celuilalt tambur, provocând o acțiune de reamestec al materialului pentru a facilita ruperea și tăierea. Separatorul magnetic poate fi montat deasupra benzii de evacuare a tocătorului permițând astfel într-un spatiu mic să se execute toate manevrele necesare înaintea prelucrării produsului tocat.
Tocătoare secundare
Tocătoare tip moară cu ciocane
Sunt tocătoarele ideale pentru prelucrarea deșeurilor lemnoase de orice fel, inclusiv biomasă cât și pentru producerea de combustibil derivat din deșeu (RDF). Se folosesc în industria producatoare de „chips” din material lemnos, industria producatoare de peleți, brichete de rumeguș, chiar și în stațiile de producție de energie termică și electrică din biomasă.
Unitatea de tocare este special concepută cu cuțite și contra-cuțite, dimensiunea finală a materialului fiind dată de sita instalată pe echipament. Cu capacități de până la 100 t / oră, tocătoarele tip moară cu ciocane sunt soluția ideală în prelucrarea deșeurilor lemnoase.
Fracția finală standard obținută de un astfel de echipament este mai mică de 50 mm.
Pentru aplicații care urmăresc obținerea de fracții și mai mici, de dimensiuni standard, vă rugăm să ne contactați. Fiecare beneficiar poate să își configureze echipamentul în funcție de necesități.

Desfăcătoare de saci

Desfăcătoarele de saci menajeri sunt echipamente proiectate și construite special pentru industria reciclării deșeurilor menajere și au rolul de a desface sau distruge sacii menajeri care conțin deșeurile colectate de la populație în pungi de plastic. Desfăcătoarele de saci garantează o deschidere optimă a pungilor de plastic și realizează o dozare optimă la evacuarea din desfăcător pentru continuarea corectă a fluxului tehnologic de procesare a deseurilor menajere reciclabile. Acestea pot fi adaptate din punctul de vedere al construcției modulare, în funcție de cerințele fiecărui client și a capacității de prelucrare care se urmărește. În general desfăcătoarele de saci au atașat un buncăr cu un volum de stocare care poate fi marit în orice moment prin adăugarea unui modul suplimentar.
Desfăcătorul de saci este compus dintr-o podea mișcătoare, robustă și modulara și o unitate de desfacere a sacilor menajeri, alcătuită la rândul ei din trei componente funcționale:
 • limitator mecano-electric de ajustare a sacilor menajeri
 • limitator pentru ridicarea sacilor menajeri transportați
 • unitate de desfacere a sacilor menajeri (patentat și înregistrat)
Prin utilizarea acestor combinații de elemente constructive ale mașinii se ajunge la performanțe ridicate și la o rată de deschidere foarte mare a sacilor menajeri. Echipamentul poate fi adaptat pentru procesarea de materiale diferite prin simpla apăsare a unui buton. Monitorizarea desfăcătorului de saci se face automat de către sistemul de siguranță și control care asigură o funcționare continuă a acestuia, fără opriri repetate cauzate de volumul de saci menajeri și a gabaritului acestuia (se adaptează automat în funcție de încărcarea buncărului de primire).
Beneficii:
 • materialul din saci nu va fi zdrobit
 • pregătește deșeul reciclabil pentru procesul continuu de sortare
 • reglabil printr-o simplă apăsare de buton
 • posibilitatea de cântărire automată a deșeurilor care trec prin desfăcător
 • dozarea perfectă a materialului pentru continuarea procesului de sortare
Caracteristici:
 • buncăr de primire modular și expandabil
 • podeaua buncărului este robustă și mișcătoare
 • unitate de deschidere a sacilor perfect adaptată
 • sistem de monitorizare a deșeurilor
 • cuțite de tăiere/rupere interschimbabile
 • costuri de întreținere reduse
Aplicații:
 • material amestecat
 • ambalaj usor
 • deșeuri de hârtie în saci
 • MSW
 • deșeuri biodegradabile în saci
 • deșeuri industriale, ambalaje ușoare în saci (impurități mai mici de 30 cm)

Sisteme de cernere

Sistemele de cernere sunt alegerea eficientă și durabilă pentru stații de sortare, stații de tratare mecanică și nu numai, fiind perfecte pentru cernerea atât a deșeului solid municipal cât și a deșeului verde provenit din toaletarea parcurilor, a grădinilor sau din piețe, restaurante, etc.
În funcție de fiecare aplicație în parte și de dorințele fiecărui beneficiar acestea pot fi mobile sau staționare. Ca principii de funcționare acestea pot fi dinamice, cu tambur rotativ, etc.
Ciururile cu role dinamice pot avea capacități de până la 200 t/oră, acestea constituind varianta optimă pentru spațiile restrânse și pentru cheltuieli în exploatare reduse. Acest echipament, unic în categoria lui, este compus dintr-o serie de axe de cernere montate pe un cadru, axe pe care sunt de asemenea inserate o serie de discuri. Discurile pot fi hexagonale sau octogonale având un profil plat patentat. De asemenea sistemul de axe “atipice” este patentat. Ciurul dinamic este folosit cu rezultate remarcabile în separarea deșeurilor de toate tipurile, deșeuri municipale, deseuri industriale de orice tip (lemn, cauciuc, metale, compost, etc). Ciurul dinamic poate fi livrat în diferite configurații (staționar, pentru hooklift, mobil) și diferite dimensiuni în funcție de aplicație.
Ciururile mobile cu tambur rotativ pot avea capacități de până la 200 m³/oră, se pot obține fracții diferite datorită „ochiurilor” din tamburul rotativ, care pot fi executate la cerere (formă și dimensiune), sunt dotate cu benzi transportoare, iar pentru fiecare bandă transportoare de descărcare din ciur există posibilitatea de a se monta separatoare magnetice. Aceste ciururi pot fi dotate cu motoare electrice sau diesel, în funcție de cerințele beneficiarului.
Șasiurile pot fi cu una sau doua axe, sunt dotate cu ABS și echipate cu sisteme conform cu legislația în vigoare referitor la circulația pe drumurile publice. Sistemul de iluminat funcționează la 24V.
Ciururile fixe cu tambur rotativ sunt special concepute pentru fiecare aplicație în parte, pentru fiecare beneficiar pentru a atinge cerințele de cernere solicitate.
Tamburul de cernere este poziționat pe roți rezistente la operații îndelungate. Cadrul echipamentului este produs din profile și foi de tablă de înaltă calitate conform normelor aplicabile în construcțiile sudate. Tamburul este angrenat de motoare electrice, care transferă puterea direct către tambur prin intermediul unor roți solide. Operarea axială este limitată de roti Vulkollan® (un elastomer reticulat produs pe baza de Desmodur® 15). Echipamentul este legat la un panou de control cu clasa de protecție IP54 și poate fi operat atât în modul MANUAL cât și în modul AUTOMAT. Integrarea într-un panou central de operare (SCADA) este posibilă. Transportul materialului în interiorul tamburului de cernere este efectuată printr-un sistem tip melc sudat de peretele tamburului. Echipamentul este dotat cu pâlnii pentru fracție fină și fracție grosieră. Tamburul de cernere este construit din oțel de înaltă calitate. Perforațiile tamburului sunt adaptate în funcție de cerințe, iar grosimea peretelui tamburului este de 4-8 mm, în funcție de cerințele beneficiarului.

Separatoare balistice

Separatoarele balistice sunt echipamente special construite care deservesc industria reciclării deșeurilor provenite de la populație și colectate de către companiile de salubritate. Ulterior, deșeurile sunt supuse procesului de prelucrare primară, adică sortarea deșeurilor pe categorii de materiale: reciclabile, biodegradabile și resturi care se depun pe groapa de gunoi. Separatoarele balistice sunt echipamentele perfecte pentru ambalajele usoare și a reziduurilor menajere. O gamă largă de modele constructive sunt disponibile pentru a se potrivi tuturor cerințelor. Procesul de separare a deșeurilor are loc într-o singură etapă.  Materialul este descompus într-o fracție de rulare 3D, fracție plată 2D și o sită care prelucrează fracția umedă, care este foarte potrivită pentru o prelucrare ulterioară. În separarea într-un singur flux de ambalaje usoare și deșeuri amestecate, separatorul balistic este prima alegere pentru un proces de sortare eficient, cu costuri reduse și disponibilitate ridicată. Separatorul balistic se califică și pentru sortarea deșeurilor comerciale și de uz casnic. El este calificat să împartă materialul în trei fracții într-un singur pas. Padelele și pereții laterali ai desfăcătorului de saci este echipat cu material Hardox pentru uz greu.
Caracteristici:
 • Construcție robustă pentru aplicații de folosință îndelungată
 • Arborele excentric cotit patentat cu lagăr
 • Diverse variante constructive în funcție de scopul urmărit
 • Suprafață de prelucrare mare – de la 6 – 34m²
 • Capacitate de prelucrare de până la 200m³/oră
Aplicații:
 • Deșeuri solide municipale
 • Material amestecat
 • Sticle PET
 • Deșeuri industriale și comerciale
 • Deșeuri de hârtie

Benzi transportoare

Transportorul cu bandă este unul din cele mai răspândite tipuri de instalații de transport continuu. El este destinat atât pentru deplasarea sarcinilor granuloase cât și pentru deplasarea celor individuale. Transportorul cu bandă se întrebuințează pentru deplasarea orizontală sau înclinată, sub un unghi care nu trebuie să fie mai mare decât unghiul pentru care sarcinile granuloase sau individuale ce se deplasează încep să alunece pe bandă. Banda trebuie să asigure funcționarea instalațiilor în condiții de securitate și de eficiență economică maximă. Pentru aceasta, banda transportorului trebuie să fie flexibilă, rezistentă și durabilă. Banda necesită o întindere prealabilă, nu suportă încărcări unitare prea mari, nu poate transporta materiale fierbinți și materiale chimic agresive. Cea mai mare răspandire la transportoarele cu bandă, o are banda textilă cauciucata . Ea se confecționează din straturi de pânză de bumbac, unite între ele prin vulcanizare cu cauciuc natural sau sintetic. Benzile fără acoperire de cauciuc se pot întrebuința numai în condiții de utilizare deosebit de favorabile. După felul de așezare al pânzelor în bandă se deosebesc benzi din pânze separate și benzi din pânze înfășurate. Numărul straturilor intermediare din bandă de care depinde rezistența ei, se alege în funcție de lățimea benzii, crescănd odată cu aceasta. Banda trebuie să aibă un anumit grad de elasticitate, să nu fie prea mare, pentru ca marginile ei să nu se înconvoaie în jos. Din motive tehnologice cât și din cauza condițiilor de transport, benzile se confecționează în funcție de necesități și astfel rezultă diferite lungimi care pot fi cuprinse între 3 – 50 m în special în plan orizontal.
În ultima vreme au început să fie produse și la noi în țară benzi de construcție specială care conduc la creșterea indicatorilor de exploatare ai transportoarelor și anume:
 • cu profile transversale
 • cu racleți
 • cu bare longitudinale și transversale, care permit mărirea unghiului de înclinare a transportorului până la 30°
 • cu bordură ondulată
 • cu bordură ondulată și profile transversale
Transportorul cu bandă conține și organe auxiliare, cum ar fi:
 • jgheab de alimentare sau pâlnie
 • ștergător de bandă
 • dispozitive de siguranță
La transportorul cu bandă, dispozitivele de întindere au rolul de a asigura forța de aderență necesară între bandă și tamburul motor, asigurându-se astfel transmisia prin fricțiune evitându-se patinarea benzii pe tambur. Transmiterea forței de mișcare la bandă se face prin frecare în timpul înfășurării benzii pe toba de actionare, care este pusă în mișcare de rotație de către un motor. În funcție de aplicație și flux tehnologic, benzile transportoare sunt susținute de o structură metalică de sprijin și se adaptează în funcție de necesități.

Windsifter

Sistemele de separare pe bază de aer (WINDSIFTER) sunt soluția eficientă pentru separarea materialelor străine din orice tip de amestec de material. Printr-un singur pas, impuritățile ușoare (folie de plastic, hârtie și similar), particulele metalice precum și impuritățile grele (pietre, cioburi de sticlă și similar) pot fi selectate din materialul în amestec. Rezultatul este, în mare, un material liber de impurități care poate fi usor introdus în procesul tehnologic de biodegradare sau în procesul de tratare pentru incineratoare de biomasă.
Principiul de funcționare se bazează pe curenții de aer turbionari pentru a ridica din amestecul de material fracția ușoară.
În funcție de solicitările fiecărui beneficiar, WINDSIFTER-ul de sine stătător poate fi mobil sau fix.
În gama noastră de produse există de asemenea sisteme de separare pe bază de aer care se pot monta pe benzile transportoare pentru a realiza “din mers” separarea fracției ușoare.
Având capacități de până la 80 m³/oră în varianta mobilă, aceste echipamente sunt ideale pentru orice fel de aplicație.
În varianta fixă pentru o dimensionare corectă vă puteți adresa departamentului tehnic al companiei EURITEH.

Newsletter

Înscrie-te la newsletter dacă dorești să fii la curent cu ultimele noutăți